Skip to Content

Als enige in België compenseert Davidsfonds Cultuurreizen de CO2-uitstoot van al haar groepsreizen

Samenwerking met CO2Logic voor project in Oeganda

  • Dankzij de CO2-compensatie werden in Oeganda 1.400 duurzame houtkachels geplaatst.
  • In totaal brengt de bijdrage van Davidsfonds Cultuurreizen een belangrijke socio-economische waarde van +/- 2.000.000 euro voor de lokale bevolking.
  • Verschillende  duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties worden hierbij ondersteund.
  • Reizigers bezochten met reisbegeleider Chris Michel, en met Johan Van Hecke, het project in Oeganda. 

In 2016 maakte Davidsfonds Cultuurreizen, in overeenstemming met de klimaatimpact van de reizen, een belangrijke bijdrage aan Saving Trees, een Gold Standard gecertificeerde klimaatproject in Oeganda. Dat is het resultaat van de samenwerking met CO2logic, een bedrijf dat zich specialiseert in de berekening, vermindering en compensatie van CO2-uitstoot. Sinds 2015 heeft Davidsfonds Cultuurreizen veel aandacht voor duurzaam reizen en compenseert ze de ecologische impact van alle vlieg-, trein- en busreizen. In 2017 gaat Davidsfonds Cultuurreizen door op dat elan en pakt ze in het nieuwe reisaanbod bovendien uit met een vooruitstrevende visie op cultureel erfgoed.

20.000 bomen werden niet gekapt in Oeganda omdat er met de steun van Davidsfonds Cultuurreizen sinds januari 1.400 duurzame houtoventjes werden geplaatst. Dankzij de CO2-bijdrage van de cultuurreizigers was er al een significante steun aan Saving Trees, dat ontbossing tegengaat en een betere levenskwaliteit voor de lokale bevolking nastreeft. In Oeganda is zo’n 95% van de bevolking afhankelijk van hout en houtskool om haar dagelijkse maaltijden te bereiden, waardoor ontbossing een ernstig probleem is. Saving Trees zorgt ervoor dat de lokale bevolking gemakkelijker technologisch verbeterde houtkachels kan gebruiken. Zo worden plaatselijke fabrikanten en duurzame distributie gestimuleerd en schadelijke stoffen gereduceerd. Elke houtkachel vermindert het hout- en houtskoolverbruik met zo’n 50%, waardoor per jaar gemiddeld 2 ton CO2-uitstoot vermeden wordt én een Oegandese familie zo’n 100 dollar bespaart.   

Geïnteresseerde cultuurreizigers hebben dit project zelf bezocht tijdens de Oegandareis met Chris Michel in december 2016, vergezeld door Johan Van Hecke. Naast die reis heeft Davidsfonds Cultuurreizen vandaag een aanbod van bijna 200 reizen in 2017. In haar nieuwste reisbrochure stelt Davidsfonds Cultuurreizen bovendien haar nieuwe vooruitstrevende visie op cultureel erfgoed voor. De reisbegeleiders zullen nog meer stilstaan bij de betekenis die een bepaalde bezienswaardigheid oorspronkelijk had, vandaag heeft én in de toekomst zal hebben. Zo wil Davidsfonds Cultuurreizen haar reizigers een nog dieper inzicht laten verwerven in het denken, voelen en doen in andere culturen.

Het filmpje van de Oegandareis en het project kunt u hier bekijken. De laatste brochure van Davidsfonds Cultuurreizen met het aanbod voor 2017 kunt u hier bekijken.

 

Over CO2logic

CO2logic is een onafhankelijk klimaatadviesbureau dat gespecialiseerd is in het berekenen, terugdringen en compenseren van CO2-uitstoot. Meer info vindt u op www.co2logic.comCO2logic ontwikkelt en ondersteunt ook klimaatprojecten in ontwikkelingslanden zoals Burkina Faso, Benin, Oeganda en Congo, samen met lokale ngo’s. Die projecten compenseren de restuitstoot aan CO2 van klanten en partners. Meer info vindt u via www.saving-trees.org, www.wanrou.org, www.tegstove.org.

 

De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties die met deze steun gerealiseerd worden, zijn onder andere:

  • Doelstelling 3:  Verzeker een goede gezondheid en promoot welvaart voor alle leeftijden.
  • Doelstelling 8: Bevorder aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor iedereen.
  • Doelstelling 13: Neem dringend actie om de klimaatverandering en haar impact te bestrijden.
  • Doelstelling 15: Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

 

Contacteer ons
Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven