Skip to Content
Culturele zomerzoektocht in de Druivenstreek

Culturele zomerzoektocht in de Druivenstreek

Davidsfonds verwacht 20.000 deelnemers

Het wordt druk deze zomer in Tervuren, Hoeilaart en Overijse, want van 2 juni tot 16 september strijkt de 32ste editie van de Davidsfonds Zomerzoektocht er neer. Die leidt te voet, op de fiets of met de auto langs de culturele hoogtepunten en verborgen parels van de Druivenstreek. Davidsfonds en Toerisme Vlaams-Brabant verwachten zo’n 20.000 deelnemers. 

Na 32 jaar is het succes van de Davidsfonds Zomerzoektocht geen geheim meer: verrassende vragen langs een lusvormig parcours laten je de streek met andere ogen bekijken, gastvrije horeca en handelaars bieden leuke extraatjes aan, er is aangenaam gezelschap van medezoektochters, een bijbehorende streekgids als cadeau én een prachtige prijzenpot. “Onze Zomerzoektocht van juni tot september is intussen een stevige traditie geworden. We proberen om het hele jaar door mensen – jong en oud – samen te brengen rond cultuur, ook in de zomer. De Zomerzoektocht biedt de ideale formule om op een aangename en ontspannende manier cultuur te beleven,” legt Tine Verhelst, algemeen directeur van Davidsfonds, uit. Ook de prijzenpot is een extra motivatie om deel te nemen: “De hoofprijs is een reischeque van Davidsfonds Cultuurreizen ter waarde van 1.000 euro. Bovendien maken de deelnemende gezinnen elke week kans op een prijs en ook Vlaams-Brabant schenkt een leuk cadeau aan de eindwinnaar van de gezinszoektocht.”

Cultuur- en natuurplezier voor jong en oud

De Zomerzoektocht is er dus één op maat van kinderen en volwassenen. “Net als de voorbije jaren kan je kiezen tussen twee zoektochten: de gezinszoektocht of de klassieke zoektocht. De vier stopplaatsen zijn verbonden via een parcours dat je met de fiets of de auto kan afleggen,” vertelt Peter Frison, samensteller van de zoektocht. “Vanuit elke stopplaats – Tervuren, Hoeilaart en Overijse – vertrekt een wandellus van ongeveer twee kilometer. Het is tijdens die wandeling dat je verrassende vragen kan oplossen. De fietstochten verbinden de stopplaatsen en zijn samen ongeveer 21 kilometer lang. Voor de fervente fietsers onder ons is er ook de mogelijkheid om het fietsparcours uit te breiden. En omdat we de knooppunten van het fietsroutenetwerk gebruiken, kan je er gemakkelijk nog zelf wat kilometers aan toevoegen.”

Streekgids

Bij de Zomerzoektocht hoort ook een gloednieuwe streekgids die gratis bij elk deelnemingspakket zit: De Druivenstreek van Anne Peeters. Daarin leiden acht bekende inwoners je door de Druivenstreek. “Als je het boek leest en gebruikt, zal je snel merken dat inwoners van de Druivenstreek erg gastvrij zijn. Ze zijn ook erg trots op hun gemeente en wat er te beleven valt. Na alle interviews en het schrijven van het boek begrijp ik de streek beter,” legt Anne Peeters uit. In De Druivenstreek laten Dixie Dansercoer, Heidi Lenaerts, Walter Baele, Jeroen De Pauw, Freddy Delvaux, Peter Verlinden, Kathy Pauwels en stripheld Nero je kennismaken met cultuur en natuur en proeven van aperitieven, bier en natuurlijk ook van druiven.

Toeristische belangstelling

Ook voor de deelnemende gemeentes is de zoektocht aantrekkelijk: “Vijf jaar geleden vond de Zomerzoektocht plaats in het Merodegebied, aan de andere kant van onze provincie,” vertelt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Toerisme van de Provincie Vlaams-Brabant. “Toen waren zowel de deelnemers als de horeca razend enthousiast. Hun terrassen, cafés en restaurants zaten vol. De voorbije vijf jaar hebben we dus afgeteld tot het opnieuw onze beurt was,” zegt Swinnen lachend. “En we zijn er klaar voor. We hebben zwaar geïnvesteerd in wandel- en fietspaden en willen dat graag aan zoveel mogelijk mensen tonen. Dus hoe meer deelnemers, hoe beter.”

Kans voor horeca en handelaars

Schepen voor Toerisme van Tervuren Mario Van Rossum, schepen voor Toerisme van Hoeilaart Joris Pijpen, en eerste schepen van Overijse Jan De Broyer beamen. “De drie gemeentes kijken vol gezonde verwachtingen naar de start van de Davidsfonds Zomerzoektocht. Die biedt kansen voor de middenstand en horeca: we verwachten zo’n 20.000 deelnemers die ook iets nuttigen in de streek en er blijven overnachten. Daarnaast hopen we dat ze onze gemeentes ook na de zoektocht blijven bezoeken. Er zijn in ieder geval genoeg trekpleisters: het Zoniënwoud, onze tafeldruiven, de Druivenfeesten, de serres en serristen, noem maar op.”

De Davidsfonds Zomerzoektocht loopt van zaterdag 2 juni t.e.m. zondag 16 september. Praktische informatie vind je via www.davidsfonds.be/Zomerzoektocht. Deelnemingspakketten zijn te verkrijgen bij het bezoekerscentrum De Warandepoort in Tervuren (Markt 7b), het startpunt van de zoektocht. Davidsfonds Cultuurkaarthouders en KBC-klanten krijgen korting.

Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven