Skip to Content
Culturele zomerzoektocht in Tongeren & Bilzen

Culturele zomerzoektocht in Tongeren & Bilzen

Davidsfonds & Toerisme Limburg verwachten 20.000 deelnemers

Het wordt druk deze zomer in Bilzen en Tongeren, want van 1 juni tot 15 september strijkt de 33ste editie van de Davidsfonds Zomerzoektocht er neer. Die leidt te voet, op de fiets of met de auto langs de culturele hoogtepunten en verborgen parels van de streek. Nieuw dit jaar is de samenwerking met Schatten van Vlieg om de familiezoektocht – van 29 juni tot 15 september – nog leuker te maken. Davidsfonds en Toerisme Limburg verwachten zo’n 20.000 deelnemers. 

Na 33 jaar is het succes van de Davidsfonds Zomerzoektocht geen geheim meer: verrassende vragen langs een lusvormig parcours laten je de streek met andere ogen bekijken, gastvrije horeca en handelaars bieden leuke extraatjes aan, er is aangenaam gezelschap van andere deelnemers, de bijbehorende en gloednieuwe streekgids Haspengouw én een prachtige prijzenpot, goed voor meer dan 6.000 euro. “Ook dit jaar werkten we een stevige zoektocht uit, die je langs de hoogtepunten en verborgen plekken in Tongeren en Bilzen leidt. We hopen het nog beter te doen dan vorig jaar en mikken op 20.000 deelnemers,” legt Kris Opdedrynck, algemeen directeur van Davidsfonds, uit. “We hebben in Limburg ook een reputatie hoog te houden, want vijf jaar geleden wonnen we de Gouden Huppel voor onze zoektocht in Hasselt en Genk. Misschien zorgt de hoofdprijs – een reis naar Griekenland ter waarde van 2.000 euro – voor extra deelnemers.”

Cultuur- en natuurplezier voor jong en oud

De Davidsfonds Zomerzoektocht is er zoals elk jaar zowel op maat van kinderen als van volwassenen. “Je kunt kiezen tussen twee zoektochten: voor de hele familie of voor de ervaren speurders,” vertelt Peter Frison, samensteller van de Zomerzoektocht. “De vier stopplaatsen zijn verbonden via een fiets- of autoparcours. Vanuit elke stopplaats – in Bilzen, Tongeren en Alden Biesen – vertrekt een wandellus van ongeveer twee kilometer. Het is tijdens die wandeling dat je verrassende vragen oplost. De fietstochten verbinden de stopplaatsen en zijn samen ongeveer 43 kilometer lang. Voor de fervente fietsers onder ons is er ook de mogelijkheid om het fietsparcours stevig uit te breiden. En omdat we de knooppunten van het fietsroutenetwerk gebruiken, kun je je route zelf gemakkelijk uitbreiden of inkorten. Die routes zijn trouwens ook beschikbaar voor fiets-gps’en.” Bovendien focust de zoektocht dit jaar nog meer op de beleving met de hele familie: “Onze vernieuwde familiezoektocht werkt dit jaar samen met Schatten van Vlieg en loopt van 29 juni tot 15 september. Plezier voor de hele familie gegarandeerd,” aldus Kris Opdedrynck.

Toeristische belangstelling

Ook voor de provincie is de zoektocht aantrekkelijk: “Ik ben ervan overtuigd dat heel Limburg het positieve effect van de Zomerzoektocht zal voelen. Het evenement versterkt het toeristisch aanbod, beïnvloedt ons imago positief en laat nieuwe doelgroepen kennismaken met onze provincie,” vertelt Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Limburg. “De economische impact zal ongetwijfeld groot zijn: heel wat deelnemers blijven overnachten in de regio en zowat elke deelnemer nuttigt iets bij lokale horeca.” Hij kijkt dan ook uit naar de Zomerzoektocht: “Uit eerdere samenwerkingen met Davidsfonds weten we dat we elkaar kunnen versterken: de Zomerzoektocht en Limburg zijn een mooie ‘match’. We zetten beiden in op kwaliteit, betekenis en beleving: culturele meerwaardezoekers zullen in Limburg zeker aan hun trekken komen.”

Streekgids Haspengouw

Bij de Zomerzoektocht hoort ook een gloednieuwe streekgids die bij elk deelnemingspakket zit: Haspengouw. Bekende inwoners gidsen je door Tongeren en Bilzen van Anne Peeters en Koen Driessens. Daarin leiden acht bekende inwoners je door de streek. “De hartelijkheid en de gastvrijheid van de mensen in Haspengouw is opvallend.  Dit is een historisch rijke streek, en die rijkdom delen ze graag,” legt Anne Peeters uit. In Haspengouw laten onder anderen Arnoud Raskin, Luc Appermont, Wim Swerts, Anja Feliers en Lucie Ory je kennismaken met cultuur, natuur en lekkere streekproducten. Daaraan geen gebrek in de regio: met het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, de landcommanderij Alden Biesen in Bilzen en de fruitboomgaarden van Haspengouw, is er voor ieder wat wils.

De Davidsfonds Zomerzoektocht loopt van zaterdag 1 juni t.e.m. zondag 15 september. De familiezoektocht vindt plaats van zaterdag 29 juni t.e.m. 15 september. Praktische informatie vind je via www.davidsfonds.be/zomerzoektocht. Deelnemingspakketten zijn te verkrijgen bij de toeristische dienst van Bilzen en de toeristische dienst van Tongeren. Neem je deel aan de familiezoektocht? Dan kun je de deelnemingspakketten alleen kopen in de toeristische dienst van Tongeren. Davidsfonds Cultuurkaarthouders en KBC-klanten krijgen korting.

 

Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven