Skip to Content
Davidsfonds Academie geeft les bij je thuis

Davidsfonds Academie geeft les bij je thuis

Kennis verspreiden in tijden van corona dankzij online cursussen

Davidsfonds Academie biedt voor het eerst online cursussen rond cultuur en geschiedenis aan. Anderhalve dag na de ‘soft launch’ op 14 april zijn de verwachtingen hooggespannen, met nu reeds meer dan 2500 bezoekers voor het aanbod op de nieuwe site. Bijna 1000 van hen nam de proef op de som en dook in de gratis cursus.

Davidsfonds Academie is al sedert 1993 een vaste waarde in het aanbod van het grootste cultuurnetwerk van Vlaanderen en Brussel. De beperkende maatregelen naar aanleiding van de corona-pandemie zorgen ervoor dat de honderden lessenreeksen die overal in Vlaanderen plaatsvinden tot nader orde zijn opgeschort. “Het ligt niet in onze aard om bij de pakken neer te zitten. Samen met onze communicatiepartner Xpair hebben we dan ook versneld werk gemaakt van onze digitale plannen”, zegt An Dodion, directiemedewerker verantwoordelijk voor Davidsfonds Academie. “Innovatie en traditie gaan hand in hand bij de digitale poot van Davidsfonds Academie. Wat is nieuw? Het medium en de aanpak. Wat blijft als vanouds? Het keurmerk van Davidsfonds: het inhoudelijk hoogstaande niveau, de ruime toegankelijkheid en de deskundigheid van de docenten. Want in een tijd vol soundbites en losse stukjes – al dan niet fake – informatie, is er meer dan ooit nood aan overzicht en inzicht.”

Nieuwsgierige en leergierige geesten kunnen terecht op davidsfondsacademie.be om hun kennis over tal van onderwerpen bij te spijkeren. “Elke les bestaat uit een combinatie van tekst, foto, geluid- en beeldfragmenten, allemaal heel overzichtelijk dankzij een heldere navigatie. Zo kan elke cursist de lessen in zijn eigen tempo volgen op zowel pc, laptop, tablet als smartphone”, zegt Peter Frison van Xpair Communication.

Gratis cursus

Wie onwennig staat tegenover het idee van een digitale cursus, kan zijn koudwatervrees overwinnen met de gratis les van Davidsfonds-auteur Kris Merckx. In Niet van gisteren gaat Merckx op zoek naar de historische achtergronden van technieken en hulpmiddelen die modern lijken, maar dat eigenlijk niet zijn. Peter Verlinden vult de digitale aula van Davidsfonds Academie met De Congo-crisis van 1960 en de mislukte dekolonisatie. De amoureuze escapades van beruchte figuren uit de wereldgeschiedenis onder wie Adolf Hitler en Hendrik VIII staan centraal in Duivelse Minnaars van Gorik Goris. Is het wel die plunderende bende barbaren waarvoor ze altijd worden versleten? De Noormannen veroveren in alle geval stormenderwijs je volle aandacht in de cursus van Jozef Janssens, met hoofdrollen voor Willem de Veroveraar en het tapijt van Bayeux. Nooit klonken de cantates van Bach zo indrukwekkend als na de cursus van Ignace Bossuyt en ook Mozart is meer betoverend dan ooit dankzij de inzichten van Marc Erkens.  

Nieuw publiek

Kris Opdedrynck, algemeen directeur van Davidsfonds: “Met het digitale aanbod van Davidsfonds Academi-e willen we een selectie van onze cursussen ook aanbieden aan een breed geïnteresseerd publiek, dat ons misschien nog niet zo goed kent. Het zou mooi zijn,
mocht dat voor hen het opstapje betekenen naar een nog veel grotere ontdekkingstocht van het rijke aanbod van ons cultuurnetwerk. Ik denk aan de duizenden lokale initiatieven en lezingen, Davidsfonds Cultuurreizen, onze grootse evenementen zoals de zomerzoektocht…”

Naar de online cursussen: www.davidsfondsacademie.be

Meer info over Davidsfonds Academie: An Dodion, directiemedewerker An.dodion@davidsfonds.be 016 31 06 71 - 0495 21 40 28

Davidsfonds Academie is een gespecialiseerde vormingsinstelling binnen het Davidsfonds netwerk. Ruim 200 vakspecialisten en topsprekers van alle hogescholen en universiteiten, maar ook journalisten, onderzoekers en auteurs, nemen jaarlijks duizenden deelnemers op sleeptouw met cursussen over diverse thema’s: geschiedenis, muziek, kunst, wetenschap, zingeving, actualiteit. Op het programma staan eveneens dagevenementen en familiedagen bij toptentoonstellingen, theater, film en concerten. Davidsfonds Academie brengt een boeiend aanbod op tientallen cursusplaatsen, verspreid over Vlaanderen en Brussel.

Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven