Skip to Content
Davidsfonds Cultuurreizen en KU Leuven organiseren samen Inspiratiedag erfgoed, duurzaamheid & cultuurtoerisme

Davidsfonds Cultuurreizen en KU Leuven organiseren samen Inspiratiedag erfgoed, duurzaamheid & cultuurtoerisme

  • Donderdag 7 november 2019 op Campus Groep T (Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven) van 13.30 – 17.30 uur
  • Samenwerking van Davidsfonds Cultuurreizen en de Master in het toerisme van de KU Leuven, met steun van het Urbain Claeysfonds
  • Korte lezingen over erfgoed, duurzaamheid en cultuurtoerisme
  • Prominente sprekers zoals prof. dr. Dominique Vanneste (KU Leuven), Paul Peeters (Universiteit Breda) en Isabelle Vertriest (WWF)
  • Inschrijving vóór 1 november verplicht via ees.kuleuven.be/cultuurtoerisme (€ 20 toegang; gratis voor studenten toerisme en pers en € 15 met Davidsfonds Cultuurkaart)

Op donderdag 7 november 2019 organiseert Davidsfonds Cultuurreizen samen met de opleiding Master in het toerisme van de KU Leuven - en met de steun van het Urbain Claeysfonds - de eerste Inspiratiedag erfgoed, duurzaamheid en cultuurtoerisme. Op het programma staan heel wat korte sessies met sprekers zoals prof. dr. Dominique Vanneste (KU Leuven), Paul Peeters (Universiteit Breda) en Isabelle Vertriest (WWF).

De inspiratiedag is een toegepast antropologisch project onder de vorm van een congres, met als doel de reissector in het algemeen, maar ook reisleiders, reizigers en studenten een academisch kader te geven rond duurzaam reizen. Daarnaast is er ook aandacht voor cultureel erfgoed, met casussen uit Georgië en Kreta.

Om te starten geeft Peter De Wilde, administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen en voorzitter van Davidsfonds, een introductie. Daarna staat het eerste onderwerp op het programma: cultureel erfgoed op reis. Sprekers in dat kader zijn prof. dr. Domnique Vanneste, vice-voorzitter van Europa Nostra Piet Jaspaert, reisleider Marc George en voormalig directeur ICCROM UNESCO Marc Laenen. Na een pauze met Griekse en Georgische wijnen staan duurzaamheid en cultuurreizen centraal, met sprekers prof. Paul Peeters van Universiteit Breda, Antoine Geerinckx van CO2Logic, directeur internationale programma’s van WWF Isabelle Vertriest en em. prof. dr. Louis Beyens. Tot slot vat prof. dr. Marc Vanlangendonck de namiddag samen.

Davidsfonds Cultuurreizen houdt zich al langer bezig met duurzaamheid. Zo compenseert de organisatie de CO2-uitstoot van haar reizen i.s.m. Greentripper en schenkt ze voor elke vlucht een bedrag aan hun klimaatproject in Oeganda. Door er duurzamere en veiligere houtkachels te installeren worden er minder bomen gekapt en gebeuren er minder ongelukken. Met dit initiatief worden dus niet enkel bossen, maar ook mensenlevens gered.

Een overzicht van het programma en alle info over de Inspiratiedag erfgoed, duurzaamheid en cultuurtoerisme vindt u op ees.kuleuven.be/cultuurtoerisme.

Cecilia Coppens stafmedewerker Cultuurreizen

Davidsfonds Cultuurreizen zijn reizen met een rijk cultureel programma in groepen van 15 tot 25 deelnemers, binnen en buiten Europa. Het aanbod bestaat uit steden- en rondreizen, cruises, muziek-, wijn- en tuinreizen. Ze worden allemaal begeleid door deskundigen met een grote cultuur-historische bagage en kennis van de lokale taal en cultuur.

 

Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven