Skip to Content

De Nacht van de Geschiedenis: 5 topactiviteiten

Muzikale en historische avond op dinsdag 21 maart 2017

Op dinsdagavond 21 maart 2017 vieren zo’n 200 Davidsfonds afdelingen de 15de editie van De Nacht van de Geschiedenis. En hoe kan dat beter dan met muziek? Wannes Van de Velde, Tanguy Ottomer, Wouter Hessels en Bach vieren alvast mee tijdens De Nacht, die over heel Vlaanderen nog vele andere interessante geschiedenisactiviteiten in petto heeft. 

De 15de editie van De Nacht van de Geschiedenis duikt de muziekgeschiedenis in en legt de klemtoon op uiteenlopende muziekstijlen, maar ook op het boeiende leven dat vele componisten hebben geleid. Overal in Vlaanderen organiseren zo’n 200 Davidsfonds afdelingen rondleidingen, concerten, theatervoorstellingen en tentoonstellingen rond muziek. “Het thema muziek kwam uit de bus na een bevraging bij onze vrijwilligers,” vertelt algemeen directeur Tine Verhelst. “We vonden het belangrijk om hen te betrekken bij de feestelijke editie, en het thema leent zich daar perfect toe.”

Afdelingen in heel Vlaanderen zetten alles op haren en snaren om de deelnemers een onvergetelijke muzikale geschiedenisavond te bezorgen. We lichten uit elke provincie een topactiviteit:

  • West-Vlaanderen: Davidsfonds Ver-Assebroek nodigt Wouter Hessels uit, docent filmgeschiedenis aan het RITS, om u door een selectie van filmmuziek met bijbehorende fragmenten te leiden. Max Steiner, Bernard Herrmann, Ennio Morricone en vele andere componisten komen aan bod.
  • Oost-Vlaanderen: In het Groot Begijnhof van Sint-Amandsberg werkten én zongen de bewoonsters in de conventen en huisjes. Die liederen werden vastgelegd in Het Lied van de Regel, 14 taferelen geschilderd op doek. Daarnaast is er een tentoonstelling van allerlei orgels in de kerk van het Begijnhof. Het koor Giacoso sluit de avond af.
  • Antwerpen: Voor wie van nostalgische avonden houdt, is er Olé, Variété: Tanguy Ottomer neemt u mee doorheen het uitgaansleven van de 20ste eeuw. Antwerpen telde toen vele variétéhuizen, bioscopen en danszalen zoals De Rex, de Hippodroom, Oud België de Roma… Ottomer geeft hierover een geanimeerde lezing in de Rode Zaal van het Fakkeltheater.
  • Vlaams-Brabant: Wannes Van de Velde komt in Kampenhout opnieuw tot leven tijdens De Nacht. Dree Peremans, Marc Houman en Bernard Van Lent brengen in hun muzikale voorstelling De Volgende Stroof een eerbetoon aan Wannes.
  • Limburg: Voor wie zich een vorst in de 18de eeuw wil wanen: in Hechtel-Eksel brengt Wim Winters op het clavichord stukken van Bach en Mozart, muziek die vooral in salons, paleizen en aan het vorstenhof werd gespeeld. Na de pauze bespreekt Dries Delrue het fenomeen van de volkszangers.

Alle activiteiten in Vlaanderen kunt u raadplegen op www.nachtvandegeschiedenis.be, de gloednieuwe website die het Davidsfonds lanceerde voor de jubileumeditie.

De Nacht van de Geschiedenis 2017 is een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met De Standaard, Rondom, Heemkunde Vlaanderen en Faro.

Contacteer ons
Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven