Skip to Content

De Nacht van de Geschiedenis: 5 topactiviteiten in Antwerpen

Muzikale en historische avond op dinsdag 21 maart 2017

Op dinsdagavond 21 maart 2017 vieren zo’n 200 Davidsfonds afdelingen de 15de editie van De Nacht van de Geschiedenis. En hoe kan dat beter dan met muziek? Roel Dieltiens, Marc Erkens en Bart Stouten vieren alvast mee tijdens De Nacht, die over heel Antwerpen nog vele andere interessante geschiedenisactiviteiten in petto heeft. 

De 15de editie van De Nacht van de Geschiedenis duikt de muziekgeschiedenis in en legt de klemtoon op uiteenlopende muziekstijlen, maar ook op het boeiende leven dat vele componisten hebben geleid. Overal in Vlaanderen organiseren zo’n 200 Davidsfonds afdelingen rondleidingen, concerten, theatervoorstellingen en tentoonstellingen rond muziek. “Het thema muziek kwam uit de bus na een bevraging bij onze vrijwilligers,” vertelt algemeen directeur Tine Verhelst. “We vonden het belangrijk om hen te betrekken bij de feestelijke editie, en het thema leent zich daar perfect toe.”

Ook de Davidsfonds afdelingen in Antwerpen zetten alles op haren en snaren om de deelnemers een onvergetelijke muzikale geschiedenisavond te bezorgen.

  • De internationaal bekende cellovirtuoos Roel Dieltiens komt naar Westmeerbeek en speelt doorheen de geschiedenis van de muziek. Op zowel een barokke als een moderne cello speelt hij een gevarieerd programma van Johann Sebastian Bach tot Benjamin Britten en vertelt hij over de ontwikkeling van de cello.
  • Ook Marc Erkens is van de partij op 21 maart. De directeur van het Lemmensinstituut vertelt in Turnhout hoe mensen tot muziekbeleving komen, vroeger en nu. Hij neemt u mee, als spitsvondig verteller en virtuoos pianist, in de wondere wereld van de muziek.
  • In de Carolus Borromeuskerk van Antwerpen speelt Emmanuel Van Kerckhoven op het 18de-eeuwse orgel. Hij bespreekt ook de geschiedenis en de restauratie van het imposante instrument.
  • Ook Ekeren doet mee aan De Nacht: Klara-presentator Bart Stouten doet er de geschiedenis van het oratorium uit de doeken. Hij vult zijn lezing aan met informatie over de Nikolaikirche in Leipzig, zodat de geschiedenis van de muziek ook die van de grote architectuur raakt.
  • En voor wie van nostalgische avonden houdt, is er Olé, Variété: Tanguy Ottomer neemt u mee doorheen het uitgaansleven van de 20ste eeuw. Antwerpen telde toen vele variétéhuizen, bioscopen en danszalen zoals De Rex, de Hippodroom, Oud België de Roma… Ottomer geeft hierover een geanimeerde lezing in de Rode Zaal van het Fakkeltheater.

Alle activiteiten in Antwerpen en de andere provincies kunt u raadplegen op www.nachtvandegeschiedenis.be, de gloednieuwe website die het Davidsfonds lanceerde voor de jubileumeditie.

De Nacht van de Geschiedenis 2017 is een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met De Standaard, Rondom, Heemkunde Vlaanderen en Faro.

Contacteer ons
Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven