Skip to Content

De Nacht van de Geschiedenis: 5 topactiviteiten in Limburg

Muzikale en historische avond op dinsdag 21 maart 2017

Op dinsdagavond 21 maart 2017 vieren zo’n 200 Davidsfonds afdelingen de 15de editie van De Nacht van de Geschiedenis. En hoe kan dat beter dan met muziek? Het Hasselts Symfonieorkest, August De Boeck, Bach en Fanny Mendelssohn vieren alvast mee tijdens De Nacht, die over heel Limburg nog vele andere interessante geschiedenisactiviteiten in petto heeft.

De 15de editie van De Nacht van de Geschiedenis duikt de muziekgeschiedenis in en legt de klemtoon op uiteenlopende muziekstijlen, maar ook op het boeiende leven dat vele componisten hebben geleid. Overal in Vlaanderen organiseren zo’n 200 Davidsfonds afdelingen rondleidingen, concerten, theatervoorstellingen en tentoonstellingen rond muziek. “Het thema muziek kwam uit de bus na een bevraging bij onze vrijwilligers,” vertelt algemeen directeur Tine Verhelst. “We vonden het belangrijk om hen te betrekken bij de feestelijke editie, en het thema leent zich daar perfect toe.”

Ook de afdelingen in Limburg zetten alles op haren en snaren om de deelnemers een onvergetelijke muzikale geschiedenisavond te bezorgen.

  • Het Hasselts Symfonieorkest is te gast bij Davidsfonds Kermt en brengt muziek uit de barokperiode. Valentijn ten Haaf dirigeert composities van Vivaldi, Bach, Händel en vele anderen. Naast livemuziek geven leden van het Symfonieorkest ook nog toelichting over de periode en de gebruikte instrumenten.
  • In de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt zullen de klanken van het kathedraalorgel weerklinken. Johan Hermans brengt daarnaast ook informatie over het imposante instrument.
  • Bij Davidsfonds Alken ligt de focus op een Belgische componist: August De Boeck. Michel Pieters, violist, en Liliane Wilms, woordkunstenares, brengen het relaas van hun jarenlang gepassioneerd speurwerk naar de mens achter de componist.
  • Voor wie zich een vorst in de 18de eeuw wil wanen: in Hechtel-Eksel brengt Wim Winters op het clavichord stukken van Bach en Mozart, muziek die vooral in salons, paleizen en aan het vorstenhof werd gespeeld. Na de pauze bespreekt Dries Delrue het fenomeen van de volkszangers.
  • In Dilsen-Stokkem treedt componiste Fanny Mendelssohn uit de schaduw van haar bekende broer. Een vrouwenkwartet brengt enkele van Fanny’s stukken op piano en cello, aangevuld met haar levensverhaal.

Alle activiteiten in Limburg en de andere provincies kunt u raadplegen op www.nachtvandegeschiedenis.be, de gloednieuwe website die het Davidsfonds lanceerde voor de jubileumeditie.

De Nacht van de Geschiedenis 2017 is een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met De Standaard, Rondom, Heemkunde Vlaanderen en Faro.

Contacteer ons
Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven