Skip to Content

De Nacht van de Geschiedenis: 5 topactiviteiten in Oost-Vlaanderen

Muzikale en historische avond op dinsdag 21 maart 2017

Op dinsdagavond 21 maart 2017 vieren zo’n 200 Davidsfonds afdelingen de 15de editie van De Nacht van de Geschiedenis. En hoe kan dat beter dan met muziek? De Turks-Gentse groep Ibıdıklar, Louis Armstrong, de begijntjes en Jos Meersmans vieren alvast mee tijdens De Nacht, die over heel Oost-Vlaanderen nog vele andere interessante geschiedenisactiviteiten in petto heeft. 

De 15de editie van De Nacht van de Geschiedenis duikt de muziekgeschiedenis in en legt de klemtoon op uiteenlopende muziekstijlen, maar ook op het boeiende leven dat vele componisten hebben geleid. Overal in Vlaanderen organiseren zo’n 200 Davidsfonds afdelingen rondleidingen, concerten, theatervoorstellingen en tentoonstellingen rond muziek. “Het thema muziek kwam uit de bus na een bevraging bij onze vrijwilligers,” vertelt algemeen directeur Tine Verhelst. “We vonden het belangrijk om hen te betrekken bij de feestelijke editie, en het thema leent zich daar perfect toe.”

Ook de afdelingen in Oost-Vlaanderen zetten alles op haren en snaren om de deelnemers een onvergetelijke muzikale geschiedenisavond te bezorgen.

  • In het Liberaal Archief in Gent vertelt Liselotte Sels, musicologe en pianiste, over de geschiedenis van de Turkse muziek in de Arteveldestad. Die begint in 1973, met de aankomst van ‘Ibıdık’. Meer dan veertig jaar later bestaat de groep Ibıdıklar, die de avond muzikaal zal opluisteren, nog steeds.
  • Ook in het Groot Begijnhof van Sint-Amandsberg is er een topactiviteit: in de conventen en huisjes werkten én zongen de bewoonsters. Die liederen werden vastgelegd in Het Lied van de Regel, 14 taferelen geschilderd op doek. Daarnaast is er een tentoonstelling van allerlei orgels in de kerk van het Begijnhof. Het koor Giacoso sluit de avond af.
  • Wie van jazz houdt, vindt in Heusden zeker zijn zin: Jean-Pierre De Smet vertelt over Louis Armstrong, de legendarische jazztrompettist, zanger en entertainer.
  • In Latem-Deurle vinden ook liefhebbers van pianomuziek hun gading. Jos Meersmans kruipt in de huid van de pianist Robert Lortat en vertelt over Frans componist en goede vriend en Fauré. Naast beklijvende fragmenten uit het werk van Fauré, komen ook Saint-Saëns, Debussy en Ravel aan bod.
  • Ook de ‘Groote Oorlog’ ontbreekt niet tijdens De Nacht. In Drongen brengen de muzikanten van het Oberon Strijkkwintet verhalen van moedige vrouwen en mannen tijdens WO I. Ze schetsen de muzikale evolutie in die woelige historische periode.

Alle activiteiten in Oost-Vlaanderen en de andere provincies kunt u raadplegen op www.nachtvandegeschiedenis.be, de gloednieuwe website die het Davidsfonds lanceerde voor de jubileumeditie.

De Nacht van de Geschiedenis 2017 is een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met De Standaard, Rondom, Heemkunde Vlaanderen en Faro.

Contacteer ons
Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven