Skip to Content

De Nacht van de Geschiedenis: 5 topactiviteiten in Vlaams-Brabant en Brussel

Muzikale en historische avond op dinsdag 21 maart 2017

Op dinsdagavond 21 maart 2017 vieren zo’n 200 Davidsfonds afdelingen de 15de editie van De Nacht van de Geschiedenis. En hoe kan dat beter dan met muziek? René Magritte, Wannes Van de Velde, Katelijne Boon en Paul McCartney vieren alvast mee tijdens De Nacht, die over heel Vlaams-Brabant en Brussel nog vele andere interessante geschiedenisactiviteiten in petto heeft. 

De 15de editie van De Nacht van de Geschiedenis duikt de muziekgeschiedenis in en legt de klemtoon op uiteenlopende muziekstijlen, maar ook op het boeiende leven dat vele componisten hebben geleid. Overal in Vlaanderen organiseren zo’n 200 Davidsfonds afdelingen rondleidingen, concerten, theatervoorstellingen en tentoonstellingen rond muziek. “Het thema muziek kwam uit de bus na een bevraging bij onze vrijwilligers,” vertelt algemeen directeur Tine Verhelst. “We vonden het belangrijk om hen te betrekken bij de feestelijke editie, en het thema leent zich daar perfect toe.”

Ook de afdelingen in Vlaams-Brabant en Brussel zetten alles op haren en snaren om de deelnemers een onvergetelijke muzikale geschiedenisavond te bezorgen.

  • In Jette vertelt musicologe Elise Simoens alles over het muzikale leven in Brussel ten tijde van René Magritte. In een grootstad als Brussel floreerde toen het internationale muziekleven, bijvoorbeeld in de Muntschouwburg en de Filharmonische vereniging.
  • Ook Wannes Van de Velde, een andere bekende Belg, komt in Kampenhout opnieuw tot leven tijdens De Nacht. Dree Peremans, Marc Houman en Bernard Van Lent brengen in hun muzikale voorstelling De Volgende Stroof een eerbetoon aan Wannes.
  • Degenen die alles willen weten over de geschiedenis van de Koningin Elisabethwedstrijd, zijn bij Klara-presentatrice Katelijne Boon in Zaventem aan het goede adres. Ze vertelt daarnaast ook over de eerste editie van de cellowedstrijd.
  • Voor wie het wat rebelser mag: Jan Coeck, leraar aan het Lemmensinstituut, vertelt in Tervuren over de ‘rebellen’ George Gershwin en Paul McCartney. Zij hebben de 20ste-eeuwse muziekgeschiedenis door elkaar geschud.
  • In de Sint-Lambertuskerk in Laken kunt u bovendien orgels bewonderen die gemaakt zijn door Van Bever, een orgelbouwer die in de 19de eeuw erg actief was. Jean-Pierre Draps, nakomeling van Van Bever, deelt zijn kennis, terwijl Willem Ceuleers enkele orgelstukken brengt.

Alle activiteiten in Vlaams-Brabant, Brussel en de andere provincies kunt u raadplegen op www.nachtvandegeschiedenis.be, de gloednieuwe website die het Davidsfonds lanceerde voor de jubileumeditie.

De Nacht van de Geschiedenis 2017 is een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met De Standaard, Rondom, Heemkunde Vlaanderen en Faro.

Contacteer ons
Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven