Skip to Content

De Nacht van de Geschiedenis: 6 topactiviteiten in West-Vlaanderen

Muzikale en historische avond op dinsdag 21 maart 2017

Op dinsdagavond 21 maart 2017 vieren zo’n 200 Davidsfonds afdelingen de 15de editie van De Nacht van de Geschiedenis. En hoe kan dat beter dan met muziek? Piano’s Maene, Wouter Hessels en Beethoven vieren alvast mee tijdens De Nacht, die over heel West-Vlaanderen nog vele andere interessante geschiedenisactiviteiten in petto heeft. 

De 15de editie van De Nacht van de Geschiedenis duikt de muziekgeschiedenis in en legt de klemtoon op uiteenlopende muziekstijlen, maar ook op het boeiende leven dat vele componisten hebben geleid. Overal in Vlaanderen organiseren zo’n 200 Davidsfonds afdelingen rondleidingen, concerten, theatervoorstellingen en tentoonstellingen rond muziek. “Het thema muziek kwam uit de bus na een bevraging bij onze vrijwilligers,” vertelt algemeen directeur Tine Verhelst. “We vonden het belangrijk om hen te betrekken bij de feestelijke editie, en het thema leent zich daar perfect toe.”

Ook de afdelingen in West-Vlaanderen zetten alles op haren en snaren om de deelnemers een onvergetelijke muzikale geschiedenisavond te bezorgen.

  • In Ruiselede zet het alom bekende Piano’s Maene zijn deuren open voor een rondleiding in de ateliers en voor een klankpresentatie op een aantal historische instrumenten, zoals de klavecimbel en de historische vleugelpiano’s.
  • Davidsfonds Ver-Assebroek nodigt Wouter Hessels uit, docent filmgeschiedenis aan het RITS, om u door een selectie van filmmuziek met bijbehorende fragmenten te leiden. Max Steiner, Bernard Herrmann, Ennio Morricone en vele andere componisten komen aan bod.
  • Ook liefhebbers van opera vinden in West-Vlaanderen hun gading: in Sijsele neemt operakenner Peter Vandamme u mee doorheen vier eeuwen opera, van Orfeo en Don Giovanni tot Tosca.
  • In Avelgem geeft Marc Borms, al 25 jaar vertrouwd met gospels, spirituals en blues, een lezing over de muzikale Afro-Amerikaanse geschiedenis, From slavery to freedom.
  • Voor wie het allemaal wat klassieker mag: in Diksmuide brengt kunstkenner Luc Silon een hommage aan Ludwig van Beethoven, die als persoon en kunstenaar een levendig voorbeeld was van o.a. Gustav Klimt.
  • En voor degenen die al alles weten over muziek en hun kennis zelf willen tentoonspreiden, is er een muziekquiz in Dadizele.

Alle activiteiten in West-Vlaanderen en de andere provincies kunt u raadplegen op www.nachtvandegeschiedenis.be, de gloednieuwe website die het Davidsfonds lanceerde voor de jubileumeditie.

De Nacht van de Geschiedenis 2017 is een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met De Standaard, Rondom, Heemkunde Vlaanderen en Faro.

Contacteer ons
Tine Verhelst Davidsfonds
Tine Verhelst Davidsfonds
Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven