Skip to Content

De Nacht van de Geschiedenis boeit 12.000 geschiedenisliefhebbers

Succesvolle historische avond rond religie

Zo’n 12.000 geschiedenisliefhebbers namen vanavond deel aan De Nacht van de Geschiedenis, een avond waarop zo’n 200 Davidsfonds afdelingen evenveel geschiedenisactiviteiten organiseerden in Vlaanderen en Brussel. Dit jaar draaide De Nacht rond religie en dat leverde heel wat boeiende activiteiten op, zoals de opening van een pop-upkerkcafé, theatervoorstellingen in de kerk, lezingen over de islam, het jodendom en het boeddhisme of de concerten van The Psalms Experience tijdens Klarafestival.

De Nacht van de Geschiedenis was aan haar 16de editie toe en bracht 12.000 geschiedenisliefhebbers op de been. Een historisch kerkspektakel in Schellebelle waarbij de geschiedenis van de kerk en het dorp tot leven kwam, een lezing van Manu Adriaens over het boeddhisme, een concertavond tijdens Klarafestival of een voordracht van Maarten Boudry over de religieuze onverdraagzaamheid waren maar enkele van de topactiviteiten. Zo’n 200 Davidsfonds afdelingen namen deel en trokken gemiddeld 60 deelnemers. Organisator Davidsfonds is tevreden met de opkomst.

Uitschieters waren Davidsfonds Schellebelle met 580 bezoekers aan hun kerkspektakel, Davidsfonds Wommelgem met 295 deelnemers aan de lezing van Rudi Mannaerts en Davidsfonds Maaseik met 171 deelnemers aan ‘Religie(s) in Maaseik’. Davidsfonds Burst verwelkomde 135 geschiedenisliefhebbers voor een lezing rond het rijke Roomse leven van onze voorouders en Davidsfonds Vorselaar mocht met 120 mensen een bezoek brengen aan het klooster van de Zusters van Vorselaar.

De volgende editie van De Nacht van de Geschiedenis vindt plaats op dinsdag 19 maart 2019 en zal in het teken staan van meesterschap. Tot 2020 richten vele Vlaamse kunstinstellingen de schijnwerpers op de Vlaamse Meesters naar aanleiding van de heropening van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, Bruegel die 450 jaar overleden is en de restauratie en terugkeer van het Lam Gods naar de Sint-Baafskathedraal in Gent. En ook Davidsfonds doet mee met verschillende evenementen, cursussen en reizen in het spoor van de Vlaamse Meesters.

(c) Fatinha Ramos
(c) Fatinha Ramos
Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven