De Nacht van de Geschiedenis op dinsdag 21 maart 2017

15de editie wordt gevierd met thema muziek

Woensdag 22 februari 2017 — Op dinsdag 21 maart 2017 is De Nacht van de Geschiedenis van het Davidsfonds aan zijn 15de editie toe. Die feesteditie staat helemaal in het teken van muziek: zo’n 200 Davidsfonds afdelingen over heel Vlaanderen zetten die avond alles op haren en snaren om alle deelnemers een onvergetelijke muzikale geschiedenisactiviteit te bezorgen. Vanaf dit jaar is er ook een gloednieuwe website die alle activiteiten bundelt: www.nachtvandegeschiedenis.be

Van jazz, folk, rock en pop tot gregoriaanse gezangen en polyfonie: de 15de editie van De Nacht van de Geschiedenis duikt de muziekgeschiedenis in en legt de klemtoon op uiteenlopende muziekstijlen. Naast een scala aan genres, valt er tijdens De Nacht ook veel te ontdekken over het boeiende leven dat vele componisten hebben geleid. Rondleidingen, lezingen, concerten, theatervoorstellingen en tentoonstellingen over heel Vlaanderen brengen de rijke muziekgeschiedenis op dinsdag 21 maart 2017 opnieuw tot leven.

Vorig jaar telde De Nacht van de Geschiedenis maar liefst 12.000 deelnemers over zo’n 200 verschillende afdelingen. Ook dit jaar hoopt het Davidsfonds evenveel mensen samen te brengen rond muziek. “Het thema muziek kwam uit de bus na een bevraging bij onze vrijwilligers,” vertelt algemeen directeur Tine Verhelst. “We vonden het belangrijk om hen te betrekken bij de feestelijke editie, en het thema leent zich daar perfect toe.”

Dat het thema de creativiteit prikkelt, blijkt uit de vele uiteenlopende activiteiten: Bart Stouten, presentator bij Klara, doet de geschiedenis van het oratorium uit de doeken, terwijl zijn collega Katelijne Boon alles vertelt over de Koningin Elisabethwedstrijd. Ook muziekinstrumenten en componisten voeren de boventoon: bij Piano’s Maene krijgt u een rondleiding in het atelier, cellovirtuoos Roel Dieltiens speelt doorheen de geschiedenis van de cello, Johann Sebastian Bach viert die avond zijn 332ste verjaardag en ook het leven van Paul McCartney ontbreekt niet op 21 maart. Verder staan er verschillende lezingen en tentoonstellingen over onder meer orgels, variététheater, fanfares en filmmuziek op het programma. Er is dus ongetwijfeld voor ieder wat wils tijdens De Nacht.

Voor de jubileumeditie lanceert het Davidsfonds bovendien een gloednieuwe website. Alle muziekactiviteiten tijdens De Nacht van de Geschiedenis kunt u raadplegen via www.nachtvandegeschiedenis.be, dankzij de handige sorteer- en zoekfunctie.

De Nacht van de Geschiedenis 2017 is een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met De Standaard, Rondom, Heemkunde Vlaanderen en Faro.

Copyright Xavier Truant
Lieselotte De Snijder stafmedewerker Communicatie at Davidsfonds