Skip to Content
Nachten van de Geschiedenis verdiept zich in verhalen van nieuwe buren

Nachten van de Geschiedenis verdiept zich in verhalen van nieuwe buren

Cultuurnetwerk Davidsfonds zet geschiedenis zeven nachten in de kijker.

Van maandag 9 tot en met zondag 15 maart, 7 nachten lang, zet Davidsfonds geschiedenis in de kijker met het nationaal initiatief Nachten van de Geschiedenis. Omdat er teveel boeiende geschiedenis is voor één avond, breidt dit nationale evenement na meer dan 17 jaar uit naar een volledige week.

Met als thema ‘nieuwe buren’ zetten over heel Vlaanderen en Brussel meer dan 100 lokale Davidsfondsafdelingen boeiende historische activiteiten op, waaronder ook heel wat samenwerkingen met diverse cultuurpartners. 

Hieronder alvast een greep uit het aanbod van de vele activiteiten per provincie.

-        In Antwerpen nodigen Davidsfondsafdelingen en Red Star Line je uit voor een unieke avondopening op 10 maart, met diverse rondleidingen en een documentaire over hedendaagse migratie. 13 maart kan je in het Gasthuismuseum van Geel luisteren naar verhalen van landverhuizers in combinatie met een streep muziek van de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Stefan Dixon.

-        In Limburg kan je op zaterdagavond 14 maart terecht in het Gallo-Romeins Museum waar Dr. Eduard Fron, expert Roemeense gemeenschap, vertelt over de bijdrage van de Roemeense diaspora aan de Belgische samenleving. Aansluitend is er een rondleiding in de tentoonstelling Dacia Felix. In Borgloon is Frédéric Deborsu te gast, een expert in de geschiedenis van Wallonië en een geboren verteller over de relaties met onze naaste buren.

-        In Oost-Vlaanderen is journalist Majd Khalifeh te gast voor een stukje persoonlijke geschiedenis aan de hand van zijn boek Herboren. Ief Postino, de postbode die Limburg met Italië verbindt door brieven persoonlijk te bezorgen met zijn voertuig, gekend van Iedereen Beroemd, brengt in Stekene authentieke verhalen en anekdotes van Limburgers, hun kennissen, familie, oud geliefden, schoolvrienden die ze in Italië achterlieten.

-        In Brussel kan je mee op avondwandeling in het Leopoldspark, waar gids Jos Laporte vertelt over de historiek en de tijd dat de dieren er nog buren waren. In Vlaams-Brabant belicht auteur en historicus Hans Vandecandelaere een van de meest mis begrepen stadswijken van het land: Oud-Molenbeek. De documentaire Carnotstraat 17 van Klara Van Es over migranten, heimwee en hoop, is dan weer te zien in Hoeilaart.

-        In West-Vlaanderen staat op 11 maart de documentaire Me Miss Me van Gwendolyn Lootens en Lubnan Al Wazny op het programma, inclusief een gesprek met beide filmmakers. Daarnaast zijn ook journalisten Stijn Vercruysse, Majd Khalifeh en Dirk Musschoot te gast tijdens De Nachten van de Geschiedenis, en ook Khalid Benhaddou. In Zonnebeke is er een exclusieve sneak preview in de komende tentoonstelling Feniks, Huib Hoste en het modernisme in Zonnebeke, en zoomt men in op de heropbouw na Wereldoorlog I.

Maar er is veel meer te beleven! Bekijk het volledige programma op  www.nachtenvandegeschiedenis.be.

 

Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven