Skip to Content
Ontbijt samen met Sien Volders en Jeroen Olyslaegers tijdens de tiende editie van Toast Literair

Ontbijt samen met Sien Volders en Jeroen Olyslaegers tijdens de tiende editie van Toast Literair

Grootste literaire brunch van Vlaanderen op zaterdag 18 en zondag 19 januari 2020

Wie altijd al eens wilde ontbijten, brunchen of aperitieven met literair Vlaanderen, kan tijdens het weekend van 18 en 19 januari opnieuw zijn kans grijpen. Op zo’n 160 plekken in Vlaanderen en Brussel komen tientallen auteurs spreken bij een uitgebreid ontbijt, aperitief of brunch tijdens de tiende editie van Toast Literair. Organisator Davidsfonds hoopt zo een heleboel mensen te verbinden rond literatuur. Onder meer Vitalski, Bart Moeyaert, Dalilla Hermans, Jeroen Olyslaegers, Sien Volders, Majd Khalifeh, Pascal Verbeken, Diane Broeckhoven en Fikry El Azzouzi zijn van de partij.

Het weekend van 18 en 19 januari nodigen Davidsfonds afdelingen over heel Vlaanderen auteurs, dichters en vertellers uit bij een heerlijk ontbijt of een sprankelend aperitief. Het ideale moment dus om als lezer in contact te komen met schrijvers en woordkunstenaars tijdens lezingen, literaire wandelingen, theatervoorstellingen of andere literaire evenementen. In elke provincie betreden bekende auteurs het podium:

-        In Antwerpen zijn onder meer kleppers als Rick de Leeuw, Vitalski, Jeroen Olyslaegers en Sien Volders te gast. Rick de Leeuw vertelt in Rumst zijn verhaal rond het thema ‘Nieuwe buren’. In Putte brengt Vitalski zijn voorstelling Pinguïns kunnen toch wel vliegen. Na een ontbijt en de prijsuitreiking van schrijfwedstrijd Junior Journalist geeft Jeroen Olyslaegers een literaire lezing in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Wie Sien Volders graag aan het woord hoort, moet in Zandhoven zijn. Met een beetje geluk licht zij al een tipje van de sluier op over haar tweede roman De honger en de oogst die dit voorjaar verschijnt. 

-        In Limburg nemen Maud Vanhauwaert, Anja Feliers en Bart Moeyaert het woord. Beleef unieke poëzie met Maud Vanhauwaert in Dilzen-Stokkem, of start de dag met een ochtendwandeling, een ontbijt en het verhaal van Anja Feliers in Bree. Bart Moeyaert zijn verhaal heeft het jaar 1939 als beginpunt en eindigt op de dag van de lezing zelf in Alken. Zijn gezin, zijn eerste boek, zijn evolutie ... Je krijgt op verschillende manieren een kijk op wat hij doet en denkt.

-        Oost-Vlaanderen verwelkomt eveneens tal van boeiende schrijvers als Fikry El Azzouzi in Mariakerke en Erik Vlaminck in Kruishoutem. In een interview maken we uitgebreid kennis met Fikry El Azzouzi en zijn diverse publicaties zoals Het Schapenfeest, Drarrie in de Nacht, Alleen Zij en De beloning. Erik Vlaminck gaat in gesprek met Herwig Staes over zijn nieuwste roman Een berg mens onder witte lakens en brengt Dikke Freddy mee. Voor wie op zoek is naar leestips, is er Bent Van Looy. Hij is te gast in Beveren, waar hij vertelt over zijn favoriete boeken. Genieten van gedichten doe je met Koen Stassijns in Denderwindeke. Donkere volksverhalen kan je dan weer beluisteren in Kalken.

-        Vlaams-Brabant ontvangt voor Toast Literair onder andere Dalilla Hermans in Tienen, Geert van Istendael in Sint-Joris-Weert, Majd Khalifeh in Kampenhout en Belinda Aebi in Malderen. Schrijver Pascal Verbeken is niet minder dan drie keer te gast op Toast Literair. Hij komt vertellen over zijn nieuwste boek Brutopia, en dit zowel in Ukkel als in Jette als in ‘s Gravenwezel. 

-        In West-Vlaanderen klinken onder andere Femke Vindevogel, Peter Verhelst en jeugdauteurs Marc De Bel en Wally De Doncker mee op het nieuwe jaar. Femke Vindevogel stelt haar debuutroman Confituurwijk voor in Oostende. In Kortrijk vertelt veelzijdig schrijver, dichter en regisseur Peter Verhelst bij het ontbijt. Jonge lezers en schrijvers komen ook aan hun trekken met Marc De Bel in Aalbeke en Wally De Doncker in Dadizele, waar eveneens prijsuitreikingen plaatsvinden van de schrijfwedstrijd Junior Journalist.

Een uitgebreid overzicht van alle activiteiten per provincie vindt u op www.toastliterair.be

Margot Thysens Stafmedewerker evenementen, Davidsfonds

 

Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven