Skip to Content
Ook tijdens coronacrisis breidt Davidsfonds klasbibliotheken uit

Ook tijdens coronacrisis breidt Davidsfonds klasbibliotheken uit

Davidsfonds schonk al voor bijna 45.000 euro aan schoolbibbonnen

Onderzoek blijft aantonen dat de leesvaardigheid van de Vlaamse jeugd achteruitgaat. Ook Davidsfonds bekommert zich daarover en lanceerde daarom in september 2019 de schoolbibbon. Daarmee kunnen leerkrachten hun schoolbibliotheek uitbreiden. Sinds de lancering werden er al 1.118 schoolbibbonnen gekocht om aan scholen te schenken. Dat betekent dat scholen in Vlaanderen en Brussel voor bijna 45.000 euro aan boeken kunnen inruilen. Ook dit schooljaar blijft Davidsfonds inzetten op de schoolbibbon. Want in tijden waarin men meer en meer digitaal lesgeeft, blijft weg kunnen duiken in een goed boek noodzakelijk. 

Diverse onderzoeken, zoals de Pisa-resultaten, tonen aan dat jongeren steeds minder lezen en dat hun lees- en taalvaardigheid achteruitgaat. Omdat het onderwijs de belangrijkste taal- en leesbevorderaar is, besloot Davidsfonds om scholen te helpen met hun leesbeleid. En dat begint met goede boeken en een volle klas- of schoolbibliotheek. Helaas is dat niet altijd vanzelfsprekend: heel wat scholen hebben onvoldoende budget om kwaliteitsvolle boeken aan te kopen. Davidsfonds biedt daar een oplossing voor met de schoolbibbon. En dat duwtje in de rug is voor veel scholen in tijden van corona meer dan welkom. 

De schoolbibbon is een Davidsfonds boekenbon ter waarde van 40 euro die de koper kan schenken aan een school. De school kan de bon inruilen voor boeken uit het Davidsfonds aanbod. Bovendien krijgt elke school een extra boek per schijf van 100 euro schoolbibbonnen die ze inwisselt. Sinds de lancering in september 2019 zijn er al 1.118 schoolbibbonnen verkocht. Dat betekent dat scholen in Vlaanderen en Brussel al voor bijna 45.000 euro aan boeken kunnen inruilen om hun klas- of schoolbibliotheek te vullen. 

Davidsfonds directeur Kris Opdedrynck: “De laatste maanden is duidelijk geworden dat inzetten op digitaal lesgeven belangrijk is. Het is echter niet altijd gemakkelijk om elke leerling hier evenveel bij te betrekken. Boeken uit de klasbib vormen dan de ideale ‘partner in crime’. Zo krijgt elke leerling de kans om bij te leren zonder laptop of andere bijkomende investering.” 

Veel lokale Davidsfonds afdelingen doen ook nog op andere manieren aan leesbevordering. Ze organiseren voorleesactiviteiten, brengen jeugdauteurs naar scholen en zetten kinderen aan het schrijven met Junior Journalist, de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen en Brussel. Die schrijfwedstrijd gaat dit jaar weer nationaal en heeft Mariam El Mandoudi, journalist en nieuwsanker bij Karrewiet (VRT, Ketnet), als trotse meter. Met meer dan 100 organiserende Davidsfonds afdelingen belooft ook deze editie een succes te worden. 

Meer info over de schoolbibbon is te vinden op www.davidsfonds.be/schoolbibbon. Daar geven een aantal ervaringsdeskundigen uit het onderwijs ook een getuigenis over het belang van goede boeken en de meerwaarde van de schoolbibbon.

Jolien Vandeven Stafmedewerker Marketing & Communicatie

 

Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven