Skip to Content

Peter De Wilde is de nieuwe voorzitter van het Davidsfonds

“Verbinding en positivisme, daar gaan we voor”

Op de hoofdzetel van het Davidsfonds in Leuven werd Peter De Wilde verkozen als nieuwe voorzitter van het cultuurnetwerk. De Wilde is administrateur-generaal (CEO) van Toerisme Vlaanderen en is gepassioneerd door oude kunst en klassieke muziek. Met heel veel goesting wil hij mee bouwen aan de toekomst voor het Davidsfonds en nadenken over hoe je mensen via de Vlaamse kunst en cultuur met elkaar verbindt. “Precies door te focussen op verbinding kan het Davidsfonds een positief verhaal vertellen en het verschil maken.”

Peter De Wilde is 47 jaar, is geboren in Temse en woont in Bazel, deelgemeente van Kruibeke. Hij studeerde Romaanse filologie aan de UFSIA Antwerpen, volgde later een bijzondere licentie middeleeuwse studies aan de KU Leuven en werd in 2000 doctor in de letteren en wijsbegeerte. Eerst doceerde hij Franse letterkunde in Antwerpen en Duinkerke, daarna was hij departementshoofd cultuur van de provincie Antwerpen (2003-2006) en kabinetschef cultuur, toerisme en erediensten van de stad Antwerpen (2007-2009). Sinds 2009 is hij administrateur-generaal (CEO) van Toerisme Vlaanderen en sinds 2014 voorzitter van de European Travel Commission.

Met De Wilde verwelkomt het Davidsfonds een nieuwe voorzitter met veel ervaring in de culturele en toeristische sector. “Bij Toerisme Vlaanderen vinden we dat iedereen recht heeft op vakantie, en dat toerisme het potentieel heeft om van de wereld een betere plek te maken. Vanuit mijn mens- en wereldbeeld ben ik erg overtuigd van dat verhaal. En dus kunnen organisaties die mensen verbinden en steunen op waarden in plaats van gewin op mijn volle steun en aandacht rekenen. In het Davidsfonds zie ik een organisatie met een lange geschiedenis in dat 'verbindend werken'. Niet voor niets is de slogan van het Davidsfonds 'cultuur beleef je samen'. Mensen in contact brengen met anderen, met andermans ideeën en leefwereld of met de uiting ervan via kunst en cultuur fascineert me enorm. Hoe dat in Vlaanderen historisch is gegroeid, hoe we hier omgaan met ons erfgoed, met onze taal, met onze manier van leven en hoezeer dat in sommige gevallen eigen is aan lokale (Vlaamse) cultuur: dat zijn authentieke verhalen waar we ons onvoldoende van bewust zijn. Nochtans zijn die verhalen voor mij het begin van hoe je je identiteit situeert, construeert en daardoor je plek kan vinden in deze soms zeer verwarrende tijden in Europa."

De algemeen directeur van het Davidsfonds, Tine Verhelst, is erg blij met de komst van De Wilde: “Peter heeft ontzettend veel goesting om samen met ons op zoek te gaan naar hoe we onze vereniging kunnen versterken voor de toekomst. Hoe we ook jongere generaties kunnen verbinden met onze Vlaamse en christelijke waarden en cultuur. Maar ook hoe we in interactie kunnen treden met andere culturen. Het is aan ons om die beleving en verdieping op een hedendaagse manier aan te reiken. Kortom, we willen meer dan ooit mensen bijeenbrengen om te genieten van elkaars gezelschap, van geschiedenis, literatuur en kunst.”

Contacteer ons
Lieselotte De Snijder stafmedewerker Communicatie, Davidsfonds
Lieselotte De Snijder stafmedewerker Communicatie, Davidsfonds
Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven