Skip to Content

Toast Literair brengt 10.000 literatuurliefhebbers samen

Succesvolle literaire brunch op 21 januari 2018

De liefde voor literatuur bracht vandaag maar liefst 10.000 mensen samen voor de achtste editie van Toast Literair. Op zo’n 170 plekken in Vlaanderen en Brussel toostten verschillende auteurs en literatuurliefhebbers op het nieuwe jaar. Daarmee is Toast Literair opnieuw het grootste nieuwjaarsfeest dat literatuur, auteurs en lezers verenigt bij een lekker ontbijt of een sprankelende toost. Organisator Davidsfonds blikt tevreden terug op de succesvolle editie.

Zo’n 170 Davidsfonds afdelingen organiseerden vandaag, zondag 21 januari, de achtste editie van de literaire brunch Toast Literair. En heel wat toonaangevende auteurs waren van de partij: onder meer Annemie Struyf, Stefan Hertmans, Do Van Ranst, Lara Taveirne, Bart Moeyaert, Aya Sabi, Alicja Gescinska, Jan Hautekiet, Saskia De Coster en Koen Peeters schoven mee aan. Op heel wat plaatsen was er ook een jeugd- of kinderactiviteit. Zo werd Toast Literair meteen ook een activiteit voor het hele gezin.

 

Davidsfonds Ieper spande de kroon met 160 deelnemers aan hun Toast Literair XL, terwijl Aya Sabi bij Davidsfonds Genk voor 120 aanwezigen vertelde over haar debuut Verkruimeld land. Een andere uitschieter was Davidsfonds Maasmechelen: daar luisterden 105 mensen naar drie woordkunstenaars die een selectie van klassieke Nederlandstalige gedichten brachten. Verder waren er 100 deelnemers voor Annemie Struyf in Leuven, 90 voor Kurt Van Eeghem in Antwerpen, 85 voor Bart Moeyaert in Peer en 80 voor Ruben Mersch in Maaseik.

 

Het Davidsfonds is tevreden met die mooie cijfers. Davidsfonds directeur Tine Verhelst: “We zijn blij dat we opnieuw zo veel mensen op de been konden brengen voor literatuur. Op veel plaatsen gebeurde dat dankzij de samenwerking met de lokale bibliotheek. Toast Literair is dan ook het ideale moment om de actie #bibvooriedereen, die vrijdag 19 januari startte, onder de aandacht te brengen. Want het Davidsfonds vindt het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot informatie en cultuur en dat gemeentebesturen blijven investeren in de openbare bibliotheek. Daarom roepen we alle deelnemers van Toast Literair op om het bibliotheekcharter te tekenen via www.bibvooriedereen.be. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen zijn weg vindt naar cultuur én literatuur.”

 

De volgende editie van Toast Literair vindt plaats op zondag 20 januari 2019. Ook dan hoopt het Davidsfonds opnieuw heel wat mensen te verbinden rond literatuur.

Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven