Skip to Content

Vernieuwing voor het grootste cultuurnetwerk van Vlaanderen

Davidsfonds lanceert nieuw cultuurjaar met nieuwe columnist Dimitri Leue, extra cultuurpartners, nieuwe boeken én een vernieuwde missie

Het Davidsfonds vliegt het nieuwe cultuurjaar in op een nieuw elan. Extra cultuurpartners, nieuwe columnisten en een divers boekenaanbod beloven er weer een boeiend cultuurjaar van te maken. Met Vers Geperst nodigt het Davidsfonds alvast iedereen uit om het nieuwe aanbod te ontdekken. Op maar liefst 300 verschillende boekenbeurzen in heel Vlaanderen stellen vrijwilligers de boeken voor, net als de duizenden culturele evenementen die ze lokaal organiseren. Bovendien gaan alle vrijwilligers, die samen het cultuurnetwerk dragen, tijdens een grootschalig project op zoek naar een vernieuwde Davidsfonds missie.

Extra cultuurpartners voor meer voordelen

De leden van het Davidsfonds worden verwend dit jaar: bij meer dan dertig Vlaamse cultuurhuizen ontvangen ze met de Davidsfonds Cultuurkaart unieke voordelen. In vergelijking met vorig jaar komt er dus een hele reeks nieuwe partners bij, zoals MUHKA, Lumière, Gent Festival, Klarafestival en het Rubenshuis. Uiteraard blijft het Davidsfonds ook samenwerken met vaste partners als Opera Ballet Vlaanderen, Flagey, BOZAR, het Gallo-Romeins Museum en Red Star Line.

Ook Musea Brugge blijft een belangrijke cultuurpartner. “Musea Brugge is trots op de jarenlange samenwerking met het Davidsfonds. Dankzij het Cultuurmagazine, de nieuwsbrieven en de afdelingen zorgt de vereniging ervoor dat heel wat Vlamingen onze permanente collecties of unieke expo’s ontdekken. De samenwerking met Davidsfonds Academie leidt dan weer tot een nog sterkere publiekswerking. We verbinden het imago van de Brugse stedelijke musea dan ook graag aan het grootste cultuurnetwerk van Vlaanderen. We zijn echte partners in cultuur,” vertelt Till-Holger Borchert, directeur Musea Brugge.

 

Nieuwe columnist Dimitri Leue en vernieuwde missie

Naast nieuwe cultuurpartners wist het Davidsfonds ook een nieuwe columnist voor het Cultuurmagazine te strikken. Acteur, auteur en scenarist Dimitri Leue zal vier keer per jaar schrijven over de cultuurbelevenissen met zijn gezin. Die zet past volledig in het kader van de vernieuwing: “De lokale verankering van cultuur, dankzij onze gedreven vrijwilligers in heel Vlaanderen, blijft ons speerpunt. Maar we zetten ook steeds meer in op de cultuurbeleving tussen verschillende generaties, bijvoorbeeld door evenementen uit te werken waarbij jongeren samen met hun (groot)ouders kunst en cultuur ontdekken. De column van Dimitri Leue is daar een mooie aanvulling bij,” vertelt algemeen directeur Tine Verhelst.

De vernieuwing trekt zich ook binnenshuis door: samen met de nieuwe nationaal voorzitter Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen, en alle andere vrijwilligers start het Davidsfonds dit najaar met een traject om de missie te actualiseren. Onder begeleiding van Arnoud Raskin van Mobile School en StreetwiZe worden zoveel mogelijk stakeholders uit het netwerk betrokken bij die bijzondere oefening.

 

Spraakmakende boeken op Vers Geperst

Dankzij de vruchtbare samenwerking met WPG Uitgevers blijft het Davidsfonds natuurlijk ook verbonden met literatuur en boeken over geschiedenis, kunst, zingeving en andere boeiende onderwerpen. In de Cultuurgids met het boekenaanbod voor Davidsfonds leden staat bijvoorbeeld de geïllustreerde uitgave van Zijde van Alessandro Baricco, de nieuwe historische roman Wentelsteen van Joris Tulkens, het epische kunstboek Griekse mythen en Romeinse sagen van Jo Claes en het nieuwe kinderboek van Wally De Donker Ik ben heel veel liefde. Een van de nieuwe toppers die pas verschenen is, is de roman Schaduwen van voormalige VRT-radiomedewerker Guy Segers (zie kader). Wie de boeken uit de Cultuurgids graag inkijkt, kan dit najaar terecht op Vers Geperst. Op 300 plekken in heel Vlaanderen stellen Davidsfonds vrijwilligers het nieuwe boekenaanbod voor. Vers Geperst is zo ook het ideale moment om kennis te maken met de cultuurliefhebbers en de lokale culturele activiteiten van het Davidsfonds.

 

Schaduwen, roman van Guy Segers

Gunther Blaufeld, officier uit Sankt Vith, beleefde het einde van de oorlog als amateurarcheoloog in het Brugse Ommeland: tussen Oostkerke en Damme hoopte hij de locatie van Monnikenrede, een 13de-eeuwse verzonken Zwinhaven, te vinden. Helaas zonder succes. Of niet? Na de dood van Blaufeld probeert zijn enige zoon Alex in de West-Vlaamse polders de waarheid te achterhalen. Maar algauw raakt hij verstrikt in een kluwen van verdachtmakingen en vertwijfeling: in Oostkerke komt aan het licht dat zijn vader een buitenechtelijk kind heeft verwekt en dat de ondergedoken Joodse familie Meier door toedoen van zijn vader naar Bergen-Belsen werd gedeporteerd.

Guy Segers was jarenlang actief als radiomedewerker bij VRT (reisprogramma Koffers & Co). Hij publiceerde eerder de romans Helen (Globe) en De Collectie (Davidsfonds) en samen met Theo Jochems de poëziebloemlezing Ik voel me wat bijzonder (Infodok).

Schaduwen
224 p. | € 19,99 | zachte kaft
ISBN 978 90 5908 885 6

 

Contacteer ons
Barbara Struys stafmedewerker marketing en partnerships, Davidsfonds
Barbara Struys stafmedewerker marketing en partnerships, Davidsfonds
Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven