Skip to Content
Vlaamse en Brusselse scholen ontvangen voor 38.000 euro aan boeken

Vlaamse en Brusselse scholen ontvangen voor 38.000 euro aan boeken

Davidsfonds steunt scholen met de uitbreiding van hun bibliotheek

Onderzoek blijft aantonen dat de leesvaardigheid van de Vlaamse jeugd achteruitgaat. Ook Davidsfonds bekommert zich daarover en lanceerde daarom de schoolbibbon. Daarmee kunnen leerkrachten hun schoolbibliotheek uitbreiden. Sinds de lancering in september werden er al 950 schoolbibbonnen gekocht om aan scholen te schenken. Dat betekent dat scholen in Vlaanderen en Brussel voor 38.000 euro aan boeken kunnen inruilen.

Diverse onderzoeken, zoals de nieuwste Pisa-resultaten, tonen aan dat jongeren steeds minder lezen en dat hun lees- en taalvaardigheid achteruitgaat. Omdat het onderwijs de belangrijkste taal- en leesbevorderaar is, besloot Davidsfonds om scholen te helpen met hun leesbeleid. En dat begint met goede boeken en een volle klas- of schoolbibliotheek. Helaas is dat niet altijd vanzelfsprekend: heel wat scholen hebben onvoldoende budget om kwaliteitsvolle boeken aan te kopen. Davidsfonds biedt daar een oplossing voor met de schoolbibbon.

De schoolbibbon is een Davidsfonds boekenbon ter waarde van 40 euro die de koper kan schenken aan een school. De school kan de bon inruilen voor boeken uit het Davidsfonds aanbod. Sinds de lancering in september 2019 zijn er al 950 schoolbibbonnen verkocht. Dat betekent dat scholen in Vlaanderen en Brussel al voor 38.000 euro aan boeken kunnen inruilen om hun klas- of schoolbibliotheek te vullen.

Davidsfonds directeur Kris Opdedrynck: “Op enkele weken tijd schonken honderden mensen bonnen voor de uitbouw van schoolbibliotheken. De schoolbibbon is een echt succes en dat hebben we te danken aan de grote inzet van de vele Davidsfonds vrijwilligers die de scholen in hun buurt te hulp schieten. En we doen er graag nog een schepje bovenop: elke school ontvangt een extra boek per schijf van 100 euro schoolbibbonnen die ze inwisselt.”

Veel lokale Davidsfonds afdelingen doen ook nog op andere manieren aan leesbevordering. Ze organiseren voorleesactiviteiten, brengen jeugdauteurs naar scholen en zetten kinderen aan het schrijven met Junior Journalist, de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen en Brussel. Veel van de prijsuitreikingen worden trouwens gehouden tijdens Toast Literair, de literaire brunch die op zaterdag 18 en zondag 19 januari voor de tiende keer plaatsvindt op zo’n 200 plaatsen in Vlaanderen en Brussel.

 

Meer info over de schoolbibbon is te vinden op www.davidsfonds.be/schoolbibbon. Daar geven een aantal ervaringsdeskundigen uit het onderwijs ook een getuigenis over het belang van goede boeken en de meerwaarde van de schoolbibbon.

Over Davidsfonds Cultuurnetwerk

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. 

Het hele jaar lang kun je bij ons terecht voor culturele activiteiten, toonaangevende cursussen, unieke cultuurreizen en meeslepende boeken. 

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. 

Davidsfonds Cultuurnetwerk
Quinten Metsysplein 12
3000 Leuven